Nicéphore Niépce

Nicéphore Niépce staat bekend als de uitvinder van de fotografie. Naast de fotografie ontwikkelt hij een verbrandingsmotor en een hydraulische pomp en de voorloper van de fiets.

Saint-Loup-de-Varennes 1765 - 1833 Saint-Loup-de-Varennes

Niépce wordt op 7 maart 1765 geboren in Saint-Loup-de-Varennes dichtbij Chalon-sur-Saône. Zijn vader is advocaat en adviseur van de koning.
Niépce studeert bij ‘les frères Oratoriens’ in Angers en ontwikkelt hier zijn passie voor natuur- en scheikunde.

In 1797 reist hij met zijn gezin en zijn broer Claude naar Sardinië. Tijdens deze reis komen Nicéphore en Claude op het idee van fotografie. In 1826 maakt hij zijn eerste foto door een plaat met lichtgevoelig materiaal in een ‘camera obscura’ bloot te stellen aan licht. Hij heeft dan al dertig jaar experimenten gedaan om optische foto’s te kunnen maken.

Voor zijn eerste foto heeft hij een belichtingstijd van acht uur nodig bij helder zonlicht. De foto maakt hij vanuit het dakraam, door het draaien van de zon is de schaduw van twee kanten te zien. De foto toont het uitzicht van de werkkamer van Niépce op het landgoed Le Gras Saint-Loup-de-Varennes. Zijn techniek vormt de basis voor de ontwikkeling van de fotografie.

Naast de fotografie ontwikkelt hij met Claude een verbrandingsmotor en een hydraulische pomp. In 1818 construeert hij de voorloper van de fiets, de zogenaamde Draisienne de Niépce, een loopfiets die hij nog perfectioneert met een verstelbaar zadel.

In 1833 sterft Niépce plotseling. Hij heeft de impact van zijn uitvindingen niet meer meegemaakt. In Saint-Loup-de-Varennes staat een monument met de tekst ‘dans ce village Nicéphore Niépce inventa la photographie en 1826′.

In het huis waar Nicéphore Niépce zijn eerste foto maakte, is nu een museum gevestigd waar je over zijn leven en uitvindingen kunt ontdekken.

Maison Nicéphore Niépce
2 rue Nicéphore Niépce,
71240 Saint-Loup-de-Varennes

bronnen

https://photo-museum.org
www.isgeschiedenis.nl
www.wikipedia.org

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?