Beroemde mensen uit en in de Bourgogne

De Bourgogne heeft veel beroemde mensen voortgebracht, zowel op politiek terrein, als op veel kunstzinnige gebieden.
Velen van hen hebben nu nog hun invloed op het dagelijks, politiek en cultureel leven in Frankrijk.

Andere beroemdheden brachten een opvallend bezoek aan de Bourgogne.
In deze blogs schrijf ik met name over beroemdheden uit en in de regio Saône-et-Loire.

Odo abbé Cluny

Odo, tweede abt van Cluny

Odo is de tweede abt van de abdij van Cluny. Voor Cluny en alle daaruit voortkomende abdijen, is hij een belangrijk kloosterhervormer geweest.
Hij is tevens een bekend schrijver en dichter. Daarnaast componist en grondlegger van de alfabetische muzieknotatie.
Abt Odo is de patroon van de musici geworden.

Lees verder »
abdij Cluny

Petrus de Eerbiedwaardige of Petrus Venerabilis

Pierre Vénérable is een benedictijnse monnik, theoloog en negende abt van Cluny. Hij is de laatste ‘grote abt van Cluny’. Petrus staat bekend als vredestichter en zachtmoedig, evenwichtig en erudiet man. Opvallend is dan zijn fanatisme tegen joden en moslims.

Lees verder »
château Cormatin

Kardinaal de Richelieu

In de nacht van vijf op zes februari 1629 verblijven koning Louis XIII en kardinaal de Richelieu op het château van Cormatin. De Richelieu is dan ook de abt van Cluny en Lourdon.

Lees verder »

Cuisinier François​

François Pierre de La Varenne is de belangrijkste Franse chef-kok van de 17e eeuw. Zijn kookboek Le Cuisinier françois werd enorm populair en heeft grote invloed gehad op de Franse keuken. Hij schrijft dit boek als kok op château Cormatin.

Lees verder »
Jean Baptiste Greuze

Jean-Baptiste Greuze

De kunstschilder Jean-Baptiste Greuze is in 1725 geboren in Tournus. Er gaat het verhaal dat hij zijn vader overtuigt van zijn talent door hem een eigen gemaakte pentekening van de heilige Jacobus te laten zien.
‘Père de famille expliquant la Bible à ses enfants’ is een van zijn bekendste werken.

Lees verder »

Pierre-Paul Prud’hon

Pierre-Paul Prud’hon is een tekenaar en schilder uit de Franse Romantiek. Prud’hon maakt veel zwart/wit tekeningen. Prudhon is ook bekend om zijn (zelf)portretten, zijn mythologische en allegorische schilderijen.

Lees verder »
Nicephore Niepce

Nicéphore Niépce

Nicéphore Niépce staat bekend als de uitvinder van de fotografie.
Naast de fotografie ontwikkelt hij een verbrandingsmotor, een hydraulische pomp en de voorloper van de fiets.

Lees verder »

Anne-Marie Javouhey, een bijzondere vrouw

Anne-Marie Javouhey is vanuit het noordoosten van de Bourgogne in Cluny gaan wonen om ruimte te geven aan haar idealen van kloosterleven en onderwijs aan kinderen van de straat. Later speelt zij een grote rol in de afschaffing van de slavernij in de Franse kolonie.

Lees verder »

Alphonse de Lamartine

Deze beroemde dichter en schrijver uit Mâcon wordt gezien als de vader van de Franse Romantiek. Hij heeft als staatsman een belangrijke rol gespeeld bij de afschaffing van de slavernij.

Lees verder »
Armand Bernard

Armand Bernard

De in Cormatin geboren kunstschilder Jean François Armand Félix Bernard is vooral bekend geworden door zijn historische landschappen. In 1854 ontvangt hij hiervoor de Prix de Rome. Bernard is altijd een relatief onbekend kunstenaar gebleven.

Lees verder »
Jacques de Lacretelle

Jacques de Lacretelle

In de ochtend van 14 juli 1888 wordt op het château van Cormatin een groot Frans schrijver geboren: Jacques de Lacretelle.
De Lacretelle is een Franse romanschrijver en letterkundige en een typische schrijver van het ‘Interbellum’.

Lees verder »
Lucie Aubrac

Lucie Aubrac

Joods-Franse verzetsstrijdster tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Lucie Aubrac is een belangrijk lid van de Franse Resistance. Zij keert zich tegen het met de Duitse bezetter collaborerende regime van Vichy-Frankrijk. Haar leven is meerdere malen verfilmd.

Lees verder »

François Mitterrand en de Bourgogne

Vanaf het einde van WO II beklimt Francois Mitterrand jaarlijks met Pinksteren La Roche de Solutré. Vervolgens brengt hij vaak een bezoek aan het château van Cormatin. Mitterrand hed een bijzondere band met de Bourgogne.

Lees verder »

UFO’s in de Saône-et-Loire

In het jaar 1972 worden op meerdere plekken bijzondere verschijningen waargenomen. Ooggetuigen spreken van UFO’s. In Saugy, Taizé, Jalogny en Cluny spreken mensen over een lichtgevende koepel die in de nacht door het luchtruim zweeft.

Lees verder »

Tour de France

Geregeld heeft de Tour de France een etappe in de Saône-et-Loire. Uiteraard is hier veel belangstelling voor van de plaatselijke bevolking én de toeristen. In 2007 komt de Tour de France onder andere door Cormatin en Brancion.

Lees verder »


Kunstenaars en ateliers in de Saône-et-Loire om te bezoeken

Tapisserie d'ameublement traditionnelle

Louhans

atelier de la lune vague

Tournus

Cine Pause

jaarlijks filmhuisfestival in Donzy le National

Cade Sculptures

Saint-André-le-Desert