château Cormatin

Kardinaal de Richelieu

Parijs 9 september 1585 - 1642 Parijs


Armand de Richelieu

Armand Jean du Plessis de Richelieu et de Fronsac is een Frans edelman, wordt als geestelijke kardinaal en abt van Cluny, en als staatsman minister van Frankrijk.

De Richelieu wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van de moderne staat in Frankrijk. 
Tijdens de opstand van de Hugenoten verlaat Richelieu zijn relatief tolerante politieke houding.

Van bisschop naar kardinaal

De Richelieu wordt in 1608 gewijd tot bisschop van Luçon.

Later gaat hij ook de politiek in.
De Richelieu stijgt snel in aanzien, zowel in de  katholieke kerk als in de Franse regering.
In 1622 wordt hij kardinaal en twee jaar later de eerste minister van koning Louis XIII. 

Op 22-jarige leeftijd werd hij tot bisschop van  benoemd.

Richelieu is bekend onder de bijnaam l’Éminence rouge (de Rode Eminentie), vanwege de rode tint van een klerikaal kleed van een kardinaal en de aanspreekvorm ’eminentie’ voor een kardinaal (bron: Wikipedia).

Château de Cormatin

In de nacht van vijf op zes februari 1629 verblijven koning Louis XIII en kardinaal de Richelieu op het château van Cormatin.
De Richelieu is op doorreis naar Italië. Hij wordt op het château ontvangen door Jacques du Blé, le ‘seigneur van Cormatin’. Jacques du Blé is op dat moment eigenaar van het château van Cormatin. De Richelieu is dan de belangrijkste minister van de koning. 

château Cormatin
château de Cormatin


Chambre de Richelieu op château Cormatin

Uiteraard blijft deze kamer van het château voor altijd verbonden met het bezoek van kardinaal de Richelieu. Wanneer je het château bezoekt, zul je deze kamer zeker herkennen.


Abt van de abdij van Cluny

De Richelieu is van 1627–1642 abt van de abdij van Cluny. Hij is de 53e abt van deze schitterende abdij.
Als abt moedigt hij de hervorming van de Benedictijnse orde aan en zet zich in voor een goede opleiding voor priesters.

abdij Cluny
abdij van Cluny

Abt van Lourdon

Als abt heeft de Richelieu ook de verantwoording over het château van Lourdon.

Dit château is in de geschiedenis vaak een toevluchtsoord voor de monniken van Cluny en dient als schatkamer voor de abdij als deze aangevallen te verduren had.

Het kasteel is echter ook een gevaarlijk fort en bedreiging  voor de regio.
De bisschop van Mâcon ziet de overheersing van Cluny als ongewenst. Zodra Claude de Guise in 1612 sterft, schrijft de bisschop een brief aan de koning:
«… de genoemde sloop is zeer belangrijk voor de dienst van de koning en zeer nuttig voor Bourgondië, temeer daar het genoemde kasteel erg sterk is, en het alleen met een leger en met een kanon te benaderen is … het kan het hele land verwoesten tussen de rivieren van de Loire en de Saône…»

château Cormatin

Sloop van château Lourdon

De koning geeft in 1614 toestemming voor de sloop. Richelieu, abt van Cluny, eist een schadevergoeding van 60.000 livres van de staten van Bourgogne en Mâconnais. De abdij krijgt deze vergoeding daadwerkelijk.

In 1632 geeft Richelieu de opdracht tot de sloop van de donjon en het kasteel van Lourdon, dit volgens de voorwaarden van de overeenkomst.

De versterkte delen van het château worden door middel van explosieven opgeblazenHet sloopcontract bepaalt dat de onversterkte delen zoals het huis van Amboise, de stallen en de baan voor Jeu de paume worden gespaard (zie afbeelding boven).

De overblijfselen van het kasteel worden tot aan de Franse Revolutie gebruikt als agrarische gebouwen ten behoeve van de monniken van Cluny.

Hier lees je meer over de geschiedenis van château de Lourdon.

Chapelle de la Sorbonne

De rooms-katholieke chapelle de la Sorbonne staat in het Quartier Latin in Parijs.
In 1627 begint een restauratieproject dat tot 1642 zal duren. Cardinal de Richelieu is degene die hiervoor de opdracht heeft gegeven. De kardinaal heeft de eerste steen mogen leggen.

De Richelieu
1e steen eglise de la Sorbonne - kopie


Ordre de Saint-Benoit

1 september 1631:
Richelieu brengt de Orde van Cluny en de nieuwe Orde van Sint-Maur samen in één enkele Orde van Sint-Benedictus. Volgens de nieuwe statuten van Richelieu wordt het oude brevier vervangen door een nieuw brevier, het Breviarium Cluniacence.

Académie Française

De Académie Française is een van de oudste academies van Frankrijk. Informeel bestaat ze al vanaf 1570.

Richelieu is erg gefascineerd door diverse vormen van kunsten, die hij probeert zo goed mogelijk te beschermen. Hij wordt gezien als de oprichter van de Académie Française. In 1635 geeft hij de Académie een officiële status.

château Cormatin


De Richelieu sterft in Parijs

In 1642 wordt de Richelieu ernstig ziek en overlijdt op 4 december van dat jaar, hij heeft dan de leeftijd van 57 jaar.
De Richelieu ligt begraven in zijn geliefde église de la Sorbonne.

De Richelieu
tombeau eglise de la Sorbonne


De drie musketiers / les trois mousquetaires (1844)

Kardinaal de Richelieu is een van de hoofdpersonen in het boek De drie musketiers, van Alexandre Dumas. De Richelieu wordt beschreven als een machtig heerser, machtiger dan de koning. Korte delen van het verhaal schrijft Dumas al voor 1844, deze publiceert hij in een Parijse krant.

De roman speelt zich af in de tijd van kardinaal de  Richelieu en koning Louis XIII, de koning met wie Richelieu op het château van Cormatin verbleef. Het verhaal gaat over het complot dat de Richelieu smeedt om de jonge koning en zijn vrouw in diskrediet te brengen. De Richelieu hoopt dat hij de koning hierdoor tot aftreden kan dwingen. Vervolgens kan de Richelieu dan zelf het leger gaan aanvoeren met als doel om de Hugenoten aan te vallen en Engeland de oorlog te verklaren.

"Unus pro omnibus, omnes pro uno" / "Eén voor allen, allen voor één"

les trois mousquetairen


bronnen

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?