Jean-Baptiste Greuze

De kunstschilder Jean-Baptiste Greuze wordt op 21 augustus 1725 geboren in Tournus. Er gaat het verhaal dat hij zijn vader overtuigde van zijn talent door hem een eigen gemaakte pentekening van de heilige Jacobus te laten zien. Zijn vader dacht een gravure te zien.

Greuze gaat in Lyon studeren bij de portretschilder Charles Grandon en vervolgt zijn opleiding aan de Académie royal de peinture et de sculpture in Parijs. Hier raakt de directeur Louis de Silvestre zo onder de indruk van zijn werk dat Greuze al snel tot geassocieerd lid benoemd wordt.

Zijn eerste werken bestaan voornamelijk uit portretten en religieuze afbeeldingen. Een bekend werk uit deze tijd is ‘Père de famille expliquant la Bible à ses enfants’ (1755).

Zijn latere werken zijn vooral genrestukken, voorstellingen uit het dagelijks leven of uit de omgeving. Greuze laat zich hier inspireren door Hollandse meesters. Hij heeft veel succes met zijn werken.

Tijdens een lange reis door Italië laat hij zich beïnvloeden door de Italiaanse stijl van die tijd. Terug in Frankrijk komt hij onder de indruk van de revolutionaire sfeer die hier heerst. Een korte tijd is dit ook terug te zien in zijn werk. Toch blijft de Rococo de stijl waar hij zich het meeste bij thuis voelt.

Aan het eind van zijn leven begint de schilderkunst om hem heen van stijl te veranderen en ontstaat de neoclassicistische stijl in de schilderkunst, een verandering waarin hij niet mee gaat. Hierdoor worden zijn werken echter minder populair. Hij krijgt nog een opdracht voor een portret van Napoleon, dat in Versailles tentoongesteld wordt, maar zijn roem is voorbij. Greuze sterft in armoede op 21 maart 1805 in Parijs en wordt begraven op het Cimetière de Montmartre.

Jean-Baptiste Greuze is bekend gebleven om zijn schilderijen ‘La Latière’ en ‘La Cruche cassée’ (1773), portretten van jonge vrouwen en zijn zelfportretten, waaronder een bekend zelfportret uit 1785 dat in het Louvre tentoongesteld wordt.

Veel schilders na hem zijn door zijn werken beïnvloed, onder hen Philibert- Lois Debucourt en Edward Bird.

Schilderwerken van Jean-Baptiste Greuze zijn te zien in Parijs, Londen, Montpellier en in Tournus, waar hij zijn eigen museum heeft. Ook het Centraal Museum in Utrecht heeft werken van hem in de collectie.

muséé Greuze

Het Muséé Greuze is gevestigd in het oude Hôtel-Dieu van Tournus.
Dit voormalige hospitaal uit de 17e eeuw bevatte destijds drie ziekenzalen, één voor vrouwen, één voor mannen en één voor militairen. Het is één van de weinige Hôtel-Dieu ’s in Frankrijk waarin de oorspronkelijke staat nog goed te zien is. Inclusief de goed bewaarde apotheek. Het Hôtel-Dieu is een ‘Monument Historique’.

Naast werken van Greuze, waaronder twee prachtige zelfportretten, heeft dit museum een collectie van Franse, Vlaamse en Italiaanse schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw én een bijzondere archeologische collectie uit de omgeving van Tournus. Een museum dat zeker de moeite van een bezoek waard is.

Hôtel-Dieu / Musée Greuze
21, rue de l’Hôpital
71700 TOURNUS

bronnen

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?