François Mitterrand

Roche du Solutré en chateau Cormatin​

Vanaf het einde van WO II beklom François Mitterrand jaarlijks op de zondag van Pinksteren de Roche de Solutré. Eerst met een kleine vriendengroep, de meesten stammend uit de Rassemblement national des prisonniers de guerre (RNPG), de verzetsgroep die Mitterrand in 1943 mede opricht.

Later, als Mitterrand president is, wordt de groep die de Roche de Solutré mee beklimt groter, vooral ook door het aantal journalisten dat met hem mee loopt. De plaatselijke bevolking is hier niet altijd gelukkig mee, de hele omgeving wordt afgezet om de president veilig de Roche te kunnen laten beklimmen.

In 1978 spreekt Mitterrand de beroemde woorden over Roche de Solutré:

De là, j’aperçois mieux ce qui va, ce qui vient et surtout ce qui ne bouge pas
 Van daar zie ik beter wat gaat, wat komt en vooral wat niet beweegt.

Eenmaal, in 1992, leidt Mitterrand de journalisten om de tuin door dat jaar niet de Roche de Solutré te beklimmen, maar de Roche de Vergisson. Alleen vergezeld door zijn familie, vrienden en zijn officiële fotograaf. Op de top van Roche de Solutré staan veel journalisten tevergeefs te wachten…

Pinksteren 2015 gaat Mitterrand voor de laatste keer Roche de Solutré op, gezien zijn gezondheid was dit grotendeels met een jeep en heeft hij alleen het laatste stukje beklommen.

Château de Cormatin

De Franse president François Mitterrand kwam jaarlijks naar Cormatin als hij zijn wandeling naar de top van Le Roche Solutré had gemaakt. 

Op 31 mei 1993 nodigt Mitterrand voormalig president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov uit voor een bezoek aan het château van Cormatin. Hiermee zet Mitterrand het château nog eens nadrukkelijk op de kaart. Ter herinnering aan dit bezoek planten Mitterrand en Gorbatsjov een eik in de tuinen van het kasteel, deze is nog steeds te zien in de tuinen.

video Mitterrand en Gorbatsjov in château Cormatin
bron
huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?