Étienne Maynaud de Bizefranc de Laveaux

Étienne Maynaud de Bizefranc de Laveaux stamt uit een oude Bourgondische familie. Hij woont vaak in Paray-le-Monial. Laveaux is bekend geworden vanwege zijn inzet voor de afschaffing van de slavernij.

Didoin 8 augustus 1751-12 mei 1828 château Cormatin

Étienne Maynaud de Bizefranc de Laveaux wordt op 8 augustus 1751 in Digoin geboren in een oude Bourgondische familie. Op zijn zeventiende gaat hij het Franse leger in. Hij woont in zijn leven vaak in Paray-le-Monial. Hij is bekend geworden vanwege zijn inzet voor de afschaffing van de slavernij.

Tijdens de Franse Revolutie is hij generaal en van 1793 tot 1796 benoemd tot gouverneur van San Domingo in de Dominicaanse Republiek.
Laveaux gelooft in gelijke rechten voor iedereen en wil dat de Franse grondwet ook van toepassing is op de koloniën.

Hij zorgt ervoor dat de wet die de slaven bevrijdt, wordt gehandhaafd. De Laveaux steunt de zwarte leider Toussaint Louverture. Deze wordt in 1743 als slaaf geboren in San Domingo. Toussaint Louverture weet het te brengen tot gouverneur en zet zich in voor de onafhankelijkheid van Haiti.
Laveaux speelt een cruciale rol in de opstand van de slaven van Saint-Domingue, die wordt gevolgd door de eerste overwinning van een slavenopstand. Dit leidt tot de oprichting van de eerste zwarte republiek in de geschiedenis met Haïti (1 januari 1804). 
Haïti is het eerste land ter wereld dat de slavernijvolledig afschaft.

In 1796 stelt Louverture voor dat Laveaux naar Frankrijk terugkeert om de groeiende lobby voor pro-slavernij in Parijs te bestrijden. Laveaux verlaat het eiland in oktober van dit jaar. 

Terug in Frankrijk is hij van 1820 tot 1823 adjunct van Saône-et-Loire. Vanaf 1809 woont hij in het chateau van Cormatin. Hij ontvangt hier onder andere Alphonse de Lamartine en geeft Lamartine zijn anti-slavernij overtuiging door.

Hij blijft tot aan zijn dood op 12 mei 1828 op het château van Cormatin wonen. Een gedenkplaat bij de ingang van het château herinnert aan zijn cruciale rol in het beëindigen van de slavernij.

Toussaint Louverture vergaat het minder goed. Hij wordt ‘uitgenodigd’ naar Frankrijk te komen waar hij bij aankomst direct gearresteerd wordt en gevangen gezet in Fort de Joux, een fort aan de uiterste oostgrens van Frankrijk (1802). Onder barre omstandigheden sterft hij hier een jaar later.

Drie belangrijke plaatsen in Bourgogne-Franche-Comté besteden aandacht aan dit actuele thema: ‘de erkenning van slavenhandel en slavernij als misdaad tegen de mensheid’:

De ‘Route des Abolitions de l’Esclavage’ (route van de afschaffing van de slavernij): 
https://nl.bourgognefranchecomte.com/wp-content/uploads/2018/04/CP-ABOLITIONS-NL.

bronnen

http://châteaudecormatin.com
www.bourgognefranchecomte.com
www.wikipedia.org

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?