Alphonse de Lamartine

Deze beroemd geworden dichter en schrijver van romans en toneelstukken wordt gezien als de vader van de Franse Romantiek. Ook als staatsman heeft hij een belangrijke rol gespeeld en zich onder andere ingezet voor de afschaffing van de slavernij.

Mâcon 1790 - 1869 Parijs​

De heuvels van het zuidelijk deel van de Bourgogne met het bijzondere landschap, hebben Lamartine vaak geïnspireerd in zijn werk. Ook de verschillende liefdesrelaties met vrouwen zijn een inspiratiebron voor zijn poëzie.

Alphonse de Lamartine wordt geboren op 21 oktober 1790 in Mâcon geboren, in een katholieke, royalistische en adellijke familie. Hij brengt zijn jeugd door in Milly, een dorp aan de Saône in het zuiden van de Bourgogne. Milly krijgt aan het begin van de 20e eeuw, als eerbetoon aan de schrijver, de naam Lamartine bij zijn naam gevoegd en heet vanaf deze tijd Milly-Lamartine.

Alphonse de Lamartine woont, eerst met zijn ouders, later koopt hij het huis zelf, in het huis dat al vier generaties in de familie is. Zijn betovergrootvader bouwt dit huis aan het begin van de 18e eeuw om dichtbij zijn wijngaarden te wonen. Alphonse heeft er een zorgeloze jeugd en speelt veel met de kinderen van de wijnboeren. Uit deze tijd houdt hij zijn liefde voor de natuur over. Zijn middelbare schooltijd brengt hij door op het internaat van de Jezuïeten in Belley. Dit is een moeilijke tijd voor hem.

Vervolgens studeert hij aan de universiteit van Lyon. Terug in de Mâconnais leidt hij een vrij en vrolijk leven. Lamartine reist graag en bezoekt in zijn leven een aantal keren Italië en Zwitserland. In Italië ontmoet hij Antoniella, een meisje uit Napels en raakt diep onder de indruk van haar. In zijn latere werk Confidences herinnert hij haar onder de naam Graziella. 

Wanneer in Frankrijk na de nederlaag van Napoleon het huis Bourbon op de Franse troon komt met Lodewijk XVIII als koning, sluit Lamartine zich aan bij de Garde du Corps vergezelt de koning tijdens de Honderd Dagen.

Rond 1812 is Alphonse de Lamartine vaak te gast op het château van Cormatin. Hij wordt hier uitgenodigd door Anne Joséphine (Nina) Dezoteux de Cormatin, dochter van de ‘seigneur van Cormatin’.

Nina is dan al getrouwd met Guillaume de Pierreclos, heer en eigenaar van het chateau van Pierreclos. Guillaume is een goede vriend van Alphons. Toch krijgen Nina en Alphonse een verhouding. Uit deze relatie wordt Jean-Baptiste-Léon Michon de Pierreclos geboren. Alphonse heeft veel contact met deze zoon. Helaas sterft Léon al op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.

Lamartine beschrijft zijn herinneringen aan zijn verblijven op chateau de Cormatin:
J’y ai connu des heures de jeunesse qui ont rendu cette belle demeure à la fois chère et triste à mon souvenir.”
Ik heb daar uren jeugd beleefd die deze prachtige residentie zowel dierbaar als verdrietig maakten in mijn herinnering.

Deze tekst kom je ook tegen op de herdenkingsplaat aan de muur van het château:

Wanneer Alphonse In oktober 1816  voor een gezondheidskuur in Aix-les-Bains  is, ontmoet hij een jonge, getrouwde vrouw, Julie Charles. Hij beleeft een kortstondige liefde met haar. Tot zijn groot verdriet sterft zij ruim een jaar later. Onder de naam Elvire heeft zij een belangrijke plaats in zijn eerste dichtbundel Méditations poétiques. Deze poëziebundel komt in maart 1820 uit. Ook het gedicht Le Lac staat in deze bundel. Le Lac is een van de meest bekende gedichten van Alphons de Lamartine. Dit gedicht is gebaseerd op zijn verhouding met Julie en haar overlijden. In Le Lac vraagt Lamartine ‘de tijd om zijn passie voor eeuwig te bewaren’. Deze eerste bundel is direct een groot succes en maakt hem een bekend dichter.

In juni 1820 trouwt Lamartine met de Engelse Marianne-Elisa Birch. Zijn vader schenkt hem het landgoed met chateau van Saint-Point als huwelijkscadeau en het chateau wordt geheel gerestaureerd. Op dit château schrijft Lamartine een deel van zijn oevre en ontvangt hij gasten als Franz List, Fréderique Chopin en Viktor Hugo. 
Het kasteel is nog steeds te bezoeken, je vindt hier onder andere de woon- en werkkamer waar de dichter zijn poëzie en proza schreef. Dit château is nu geclassificeerd als ‘Maison des Illustres’. Van 1852 tot 1855 voltooit Lamartine de restauratie van het chateau met een donjon, een galerij en kantelen. Het chateau wordt omgeven door een grote Engelse tuin.

Ter gelegenheid van de kroning van Karel X in 1824 schrijft Lamartine een gedicht en de koning beloont hem met een benoeming in het Ordre national de la Légion d’honneur. Het ‘Legioen van Eer’ is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. 

In 1830 verschijnt de bundel Harmonies poétiques et religieuses.

Het château van Monceau, in het plaatsje Prissé, wordt het hoofdkwartier van de politieke acties van Lamartine. In de wijngaarden bouwt hij een paviljoen tussen de wijngaarden, dat nu bekendstaat als Pavillon de la Solitude. Hier schrijft hij een deel van zijn boek L’Histoire des Girondins.

Lamartine speelde een belangrijke rol tijdens de Februari Revolutie van 1848. Hij roept de Tweede Republiek uit en wordt de president van de voorlopige regering. Zijn idealisme kent twee pijlers: democratie en pacifisme. Op het château van Cormatin schrijft hij zijn politieke programma. Met zijn regering ondertekent hij op 25 april 1848 Le décret abolit définitivement l’esclavage en France waarmee meer dan 250.000 slaven uit de Franse koloniën worden vrijgelaten.

Nadat Lamartine in 1848 de presidentsverkiezingen tegen Louis-Napoléon Bonaparte verloor, brengt hij zijn laatste levensjaren door op het château.

In 1860 leeft Lamartine in schulden en moet het domein met château van Saint-Point gedwongen verkocht. Voor Lamartine een bijna niet te dragen verlies. Hij ligt begraven aan het einde van het park van zijn geliefde château Saint-Point.

In de voetsporen van Alphonse de Lamartine​

Ter ere van zijn 150e verjaardag is de Route Lamartine ontstaan. Je loopt ‘in de voetsporen’ van deze dichter en staatsman en doet de volgende plaatsen aan: Mâcon, zijn geboortestad, via Prissé, Berzé-le-Châtel, Milly, Saint-Point, Pierreclos naar Bussières.
https://nl.france.fr/nl/bourgogne/lijst/een-poetische-wandeling-in-de-voetsporen-van-lamartine-in-de-bourgogne

Musée des Ursulines
5 Rue de la Préfecture
71000 Mâcon

bronnen

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?